Expositie 2018: Van Letter tot Leven

 

 

 

Van 26 oktober t/m 24 november, organiseert het Platform i.s.m. de Wilhelminakerk in Dordrecht, een expositie rond het thema "Van Letter tot Leven"De expositie wordt gehouden in de Wilhelminakerk in Dordrecht.

 

 

Het thema is geïnspireerd op 400 jaar Synode van Dordrecht, toen de Statenbijbel voor het eerst werd uitgebracht. Gewone mensen kregen de beschikking over een Bijbel in gewone taal. Deze "Letter" komt tot op de dag van vandaag tot "Leven" in geloof en cultuur. Ca 40 kunstenaars brengen deze "Letter" op hun geheel eigen manier tot leven. Met verwijzingen naar tekst en geloof, de Bijbel en haar verhalen. In schilderijen, beelden, objecten, installaties etc.

 

De expositie is geopend op woensdag t/m zondag, van 13.30 - 17.00 uur

 

Activiteiten

Er worden rondom de expositie verschillende activiteiten georganiseerd. Zoals lezingen, kunstvespers en een lesbrief voor basis- en voortgezet onderwijs. Hieronder een overzicht:

Vrijdag 26 oktober: 20.00 uur: Openingsavond - Wilhelminakerk, Blekersdijk 41
Op deze avond wordt de expositie geopend door ds. Gerrit de Fijter, voorzitter van de Nationale Synode (gericht op eenheid onder kerken). Voorzitter van de selectiecommissie Peter Schoon (directeur Dordrechts Museum) vertelt van zijn indrukken rondom de expositie. Roel Ottow, voorzitter Platform Kerk & Kunst, benoemt iets van de keuze voor Dordrecht. Ds. Michiel de Zeeuw van den Wilhelminakerk legt de verbinding naar de kunst van kerk. De avond wordt muzikaal omlijst door het Streekensemble o.l.v. Anneke van de Streek. Bovendien zijn we getuige van de dans "Van Letter naar Beweging" door Martina Visser (www.groundmove.nl). Er is vervolgens gelegenheid om de expositie te bekijken en in gesprek te gaan met de verschillende kunstenaars.

Zaterdag 27 oktober: 15.00 uur:  Inspiratieworkshop, kunstenaar Wilma Wagenaar "Ignatiaanse Meditatie"
Wilma vertelt over de betekenis van inspiratie voor haar werk, dat met "Lopend vuur" ook is opgenomen in de expositie. Daarbij geeft ze als workshop een Ignatiaanse gebedsmeditatie. Dat is: een Bijbeltekst op je in laten werken en d.m.v. een of meer vragen de tekst tot leven laten komen in jouw eigen situatie. Wilma is beeldend kunstenaar, was ook werkzaam als docent beeldende vorming en leidt regelmatig schilderretraites. Zie www.wilmawagenaar.nl 

Zondag 28 oktober, 10.00 uur: Kerkdienst Wilhelminakerk, voorganger pastor Lianne van der Wel
Ze legt de verbinding met de installatie van Josefien Alkema, Wilma Drooger en Mary Velthoen: "In het begin was het woord".

Zondag 28 oktober, 15.00 uur: Voorlezen uit Jacob Cats, door stichting Voorlezen
Het werk van de beroemde dichter en staatsman Jacob Cats hoorde ten tijde van de Dordtse Synode tot de algemeen bekende poëzie. Bovendien woonde en werkte deze Zeeuw 13 jaar lang in Dordrecht als pensionaris. Mensen van Stichting Voorlezen, zoals Ilse van Donkelaar, brengen de oude letters verstaanbaar tot leven. Hoe klinken de woorden van Vadertje Cats te midden van nieuwe, beeldrijke, vertalingen? www.voorlezen.org

Woensdag 31 oktober, 15.00 uur:  Lezing "Gesneden beelden in de Bijbel?", door Roel Ottow
Roel Ottow is een gerenomeerd kunstenaar/ontwerper. Zijn werk werd al in veel uitgaven zichtbaar, waarbij voor hem steeds het idee leidend is: Ïllustration as art". Daarbij is Roel Ottow ook een bekend Bijbelillustrator, zoals voor "kinderbijbel Volg Mij"en diverse catechese-uitgaven. www.ottow.nl

Woensdag 31 oktober, 19.30 uur: Kunstvesper, voorganger Ds. Gert Jan Vogel, Zuidhovenkerk, Zuidhovenlaantje 4
De eerste van drie kunstvespers, waarin bij de schoonheid van een aloude liturgie een kunstwerk van de expositie speciaal wordt belicht.

Donderdag 1 november, 19.45 uur: Lezing: "Credo tot leven", door Henk Pietersma
Kerk en kunst hebben elkaar nodig voor het vinden van wegen om de Bijbelse boodschap te doen herleven. Kunst kan er toe bijdragen dat de kerk zich meer bewust wordt van haar bijzondere positie in de samenleving. Beeldend kunstenaar Henk Pietersma heeft in een rijk oeuvre met sterk grafische sporen deze gedachten uitgewerkt. In verschillende huiskamers in Dordrecht worden de Psalmen gelezen uit zijn indrukwekkend kleurrijke psalter "De goedheid op mijn tong gelegd". Zijn recente bundeling "Credo", verbeeldingen bij teksten uit de geloofsbelijdenis uit Nicea, geeft steeds ook een breed gevoelde menselijke vraag weer. Hij vertelt hierover op www.henkpietersma.nl

Zondag 4 november, 10.00 uur: Kerkdienst Wilhelminakerk, voorganger Ds. Michiel de Zeeuw
Met aandacht voor verschillende werken uit de expositie www.wilhelminakerk.nl

Woensdag 7 november, 19.30 uur: Kunstvesper, Ds. Michiel de Zeeuw
De tweede van drie kunstvespers, waarin bij de schoonheid van een aloude liturgie een kunstwerk van de expositie speciaal wordt belicht.

Vrijdag 9 november, 15.00 uur: Beeldmeditatie met groepsgesprek door Jolien van Braak
Jolien van Braak is kunsthistorica en theologe. Ze is bestuurslid van Platform Kerk & Kunst.

Zaterdag 10 november, 12.00 uur: Repetitie Bachcantatedienst

Zondag 11 november, 10.00 uur: Bachcantatedienst, waarin klinkt "Was frag' ich nach der Welt",
BWV 94, door Wilhelmina-Cantatekoor en Dordts kamerorkest. Solisten: Karin Timmerman (sopraan), Wies de Greef (alt), Felipe Carlos (tenor) en Jouke Wijmenga (bariton). www.dordtissimo.nl

Woensdag 14 november, 19.45 uur: Lezing "Woorden van leven" door Hannelieke van de Beek
Hannelieke van de Beek is een veelzijdig beelden kunstenaar, die zich vaak op het snijvlak van woord en verbeelding beweegt. Ïk ben in 1982 op de academi begonnen met borduren van teksten, iele teksten (tekstiel). ik reageerde op het wereld-nieuws, borduurde krantenteksten. Later werden de teksten mijn eigen emoties. Ik vertel in mijn lezing ook mijn levensverhaal aan de hand van mijn werken." www.hanneliekevandebeek.exto.nl

Zaterdag 17 november, 14.00 - 16.00 uur: Workshop: "Expositie! Wat nou?!"door Fiona Hutubessy Watson en Andre Accord
Breng de schilderijen op jouw manier tot leven tijdens de workshop Expositie! Wat nou?! Leef je uit met taal en muziek zoals je dat nog nooit eerder hebt gedaan. Wat is het ritme van jouw leven, jouw taal, jouw geven, jouw verhaal? Kom en creëer samen met Fiona en Andre een levend taal- en muziek-kunstwerk. Jong en oud, jullie zijn allemaal welkom want dit gaan we samen doen. Leeftijd: 6-20jr en neem je ouders en opa's en oma's mee. Voor hen is het ook zeker de moeite waard om te komen kijken (en luisteren).
Fiona: Fiona is een professionele cellist en speelt op hoog niveau als soliste, in duo's en trio's, in orkesten en ondersteunt menig concert met haar improvisatietalent. Daarnaast geeft ze muziekles en biedt za, samen met Andre, een interactief en educatief lesprogramma aan voor scholen. In dit lesprogramma wordt het klassieke, de kunst, dichter bij de kinderen/tieners gebracht door het te verweven in het ritme en de creativiteit van elke dag.
Andre: Andre is een veelzijdig docent en workshopleider. Hij heeft al ruim 25 jaar ervaring met alle types onderwijs. Leerlingen (en leerkrachten) worden geinspireerd en uitgedaagd om hun creativiteit te ontdekken. Andre is stem-acteur van veel kinderseries, presentator, acteur, bekend van reclames en TV-series, Rhythm en poetry artiest.

Zondag 18 november, 15.00 uur: Lezing "internationale pelgrimageroute met beeldende kunst" door Aniko Ouweneel-Toth
Cultuurhistorica Aniko Ouweneel Toth is bekend van haar blogs op het raakvlak van kunst, religie en cultuur. www.lazarus.nl/author/aouweneel

Woensdag 21 november, 19.30 uur: Kunstvesper, voorganger Ds. Kees Streefkerk (predikant Ontmoetingskerk te Dordrecht)
De derde van drie kunstvespers, waarin bij de schoonheid van een aloude liturgie een kunstwerk van de expositie speciaal wordt belicht.

Donderdag 22 november, 15.00 uur: Uitleg bij zijn kunst, door kunstenaar Jan Pieter Gootjes
De Zwolse kunstenaar Jan Pieter Gootjes is aanwezig om uitleg te geven over zijn werk. Hij exposeert met het monumentale werk "KNOWN", dat een eervolle vermelding van de jury kreeg en door hen "museaal" werd genoemd.