Expositie Zachte Krachten: Nieuws

 

 

Reacties op de Expositie Zachte Krachten

 

In het gastenboek stonden vele enthousiaste reacties op de expositie opgetekend.
Hierbij een selectie van de uitspraken:

 

"Mooi om te zien hoe elke kunstenaar zachte krachten tot leven brengt.
Inspirerend en nodigt uit het zelf te doen." 

"Prachtig! Mooi, subtiel, zacht, love"

"Zo kwetsbaar, zo verschillend, zo sterk, zo veelbelovend. Bedankt!" 

"Ik werd hier warm van binnen van"

"Is het toeval dat ik zo dadelijk een voorbereiding heb voor een lezing over kwetsbaarheid?
Het valt me toe... Ik voel me gezien, gezegend."

"Dank je wel voor de vertolking van zachtheid. Verschillende werken hebben mij geraakt."

"Mooie verzameling zachte krachten, die heeft de wereld nodig."

 

 

 

 

Opening Expositie Zachte Krachten en uitreiking Wing Award

 

De expositie Zachte Krachten is tijdens het symposium Zachte Krachten, op zaterdag 7 september 2019, officieel geopend door burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort. Hij nam het eerste exemplaar van de catalogus in ontvangst en onthulde samen met de voorzitter van het Platform Kerk & Kunst, Roel Ottow, het informatiebord over de expositie.

 

 

 

Later lichtte de voorzitter van de selectiecommissie, Joyce de la Croix, haar betrokkenheid en de ervaringen van de selectiecommissie toe. Ze noemde tenslotte enkele van haar favoriete werken. Om te eindigen met het werk van kunstenaar Edo Hebinck, "Aarde en belofte". Hij mocht de Wing Award in ontvangst nemen. De prijs die namens de collega-kunstenaars wordt toegekend aan het werk dat het meest wordt gewaardeerd. 

 

 

Er was veel belangstelling voor de expositie gedurende het symposium. De expositie is nog te bezoeken t/m 26 oktober, op dinsdag t/m zaterdag van 11.00 - 17.00 uur

 

 

 

 

 

Impressie Expositie Zachte Krachten

 

 

 

 

 

   

 

 

 

Inrichten Expositie 26 augustus 2019

Eindelijk was het zover: het inrichten van de expositie Zachte Krachten in de St. Joriskerk van Amersfoort. Schotten werden in elkaar gezet, kunstwerken werden verdeeld en steeds opnieuw werd gekeken wat de beste plek was, in samenhang met ander werk. Het werk werd opgehangen en afgesteld, tekstbordjes werden opgehangen en toen was het eind in zicht. Het team van het Platform werd ondersteund door beheerder Aalt, die o.a. meedacht over plekken voor de installaties i.v.m. looproutes. Van 9.00 - 18.00 uur werd er hard gewerkt. En nu is het klaar voor publiek, welkom! 

 

 

 

 

 

Selectiedag 29 juni 2019

Meer dan 35 kunstenaars toonden hun, door de jury digitaal geselecteerde werk, in de St. Joriskerk in Amersfoort. Een geanimeerde dag vol ontmoeting, uitwisseling en natuurlijk de definitieve selectie. De jury koos uiteindelijk minimaal 1 werk van elke aanwezige kunstenaar. De jury bestond uit Jolien van Braak, kunsthistoricus en theologe, bestuurslid Platform. Henk Ederveen, kunstkenner. En voorzitter Joyce de la Croix, leiding van het Mondriaanhuis in Amersfoort en van de Johan van Oldebarnevelt herdenkingen in 2019. 

 

Voorzitter van het Platform, Roel Ottow en leiding van de St. Joriskerk, Annet van Goor, openden de dag.

 

Daarna werd er in 3 groepen, steeds o.l.v. 1 jurylid, langs de werken gegaan, terwijl de kunstenaars hun werk in een paar minuten toelichtten.

 

 

 

 

Tijdens de lunch was er verder gelegenheid voor ontmoeting. Daarna, tijdens het juryberaad was er een plenair moment waarin enkele kunstenaars iets vertelden over een werk dat hen in het bijzonder had aangesproken. Vervolgens was iedereen vrij om al het werk te gaan bekijken. 

 

 

 

 

De kunstenaars kregen wel een opdracht mee: kies het werk dat je het meeste aanspreekt en nomineer de kunstenaar voor de Wing Award, de wisseltroffee. De winnaar wordt bekendgemaakt op het symposium op 7 september, tevens de opening van de expositie.

 

 

 

 

 

 

 

 

De juryvoorzitter, Joyce de la Croix, maakte aan het eind van de dag bekend wat de bevindingen van de jury waren. Vervolgens ging de jury bij ieder kunstwerk langs en deelde de kunstenaar mede welk werk er was geselecteerd. 

 

Tenslotte was het weer inpakken. 

Tot ziens bij de opening!