"Inspiratiedag 2021"

 

 

INSPIRATIEDAG Kunst in de Kerk
"Verdiepend en Verbindend"

Voor Kunstcommissies van kerken

Zaterdag 6 februari 2021

 

Ben je lid van een kunstcommissie of wil je graag iets organiseren met kunst in jouw kerk? Kom dan op zaterdag 6 februari 2021 naar de inspiratiedag Kunst in de Kerk, georganiseerd door het Platform Kerk en Kunst.

 

 

Inspiratiedag

Wat kun je deze dag verwachten? We hebben een mooi programma samengesteld vol uitwisseling, prikkeling, kunst en ontmoeting. Je kunt meepraten over vragen als: wat heb je op het oog met kunst in de kerk? Hoe betrek je de gemeente bij activiteiten? Hoe kun je God aanwezig stellen met kunst? Jouw inbreng is dus belangrijk, maar daarnaast kun je ook luisteren naar een prikkelende presentatie over kunst in de kerk, meedoen aan workshops, lachen bij het cabaret, kunstenaars ontmoeten en nog veel meer. Kunst in de kerk werkt verbindend en verdiepend en dat willen we graag op deze dag met jou delen.

 

Platform Kerk en Kunst

Na een aantal jaren symposia en exposities te hebben georganiseerd, vindt het Platform Kerk en Kunst het nu tijd om iets te doen voor kunstcommissies. Een enquête onder meer dan 60 kunstcommissies leerde ons dat kunst vooral de geloofsbeleving ondersteunt en dat men graag in contact zou komen met andere kunstcommissies. Met de uitslag van de enquête in de hand, hebben we een programma opgesteld.

 

Programma

10.00 uur: Inloop met koffie
10.30 uur: Opening
10.45 uur: Actieve werkvorm 1-2-4-all: uitwisseling rondom een stelling
11.05 uur: Presentatie Dr. Joost de Wal, publicist over kunst en kerk
11.30 uur: Actieve werkvorm World Café: uitwisseling in groepjes rondom verschillende vragen
12.30 uur: Lunch, ontmoeting, kunst kijken, markt
13.30 uur: Speeddate met 10 kunstenaars
14.00 uur: Workshops: 1. Bijbelse Kunst maken o.l.v. Elisabeth Baron. 2. Kunst in diverse liturgische vormen o.l.v. Ds. Klaas Holwerda. 3. Het Kunstgesprek doen! o.l.v. Ds. Geertje de Vries. 4. Handboek voor Kunst in de Kerk o.l.v. Drs. Anikó Ouweneel. Je kiest 1 workshop.
15.00 uur: Prikkelend muzikaal cabaret met Matthijn Buwalda
15.30 uur: Terugblik op deze dag en hoe nu verder
16.00 uur: Afsluiting

Wat je verder nog moet weten

De locatie van de inspiratiedag kunnen we helaas nog niet bekendmaken. We zijn op zoek naar een locatie die goed bereikbaar is en waar we ons ook kunnen houden aan de dan geldende regels van het RIVM. Daardoor is ook het maximum aantal plaatsen beperkt. Omdat we graag zoveel mogelijk kunstcommissies de gelegenheid willen geven om aan deze dag deel te nemen, stellen we een maximum in van 2 personen per kunstcommissie.

 

Meenemen

Wil je als afgevaardigden van je kunstcommissie iets van jullie activiteiten laten zien op de Inspiratiedag? Neem hier dan maximaal 3 grote, geprinte foto's op A4-formaat van mee. En daarbij een A4 met de naam van je kerk, plaats, naam/tel.nr/e-mailadres van jullie contactpersoon en een korte toelichting op de foto's. Dit krijgt een plek op de "markt".

 

Kosten en Aanmelding

De deelnamekosten zijn € 49,95 pp. Dit is inclusief koffie/thee en lunch. 

Aanmelden kan binnenkort via deze website. 
(Maximaal 2 personen per kunstcommissie)

 

Nieuws

Kijk voor nieuws over deze dag op de speciale Nieuwspagina >>

 

 

Hieronder volgt meer info over de spreker, de workshops en de kunstenaars:

 

Dr. Joost de Wal

Dr. Joost de Wal (1960) werkt als gastconservator, publicist, redacteur, vertaler en adviseur op het terrein van de moderne beeldende kunst. Zijn klanten zijn musea, het Rijk, culturele en kerkelijke organisaties, uitgevers, kunstenaars en particulieren. Kwaliteit en maatwerk staan bij hem voorop.
Zijn specialisme is de relatie tussen hedendaagse kunst en religie, en tussen kunst en kerk, in een seculiere cultuur. Met studio frederik de wal initieert, redigeert en bezorgt hij hoogwaardige publicaties in kleine oplagen onder de naam GEBR. DE WAL.

Joost de Wal studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In 1999 promoveerde hij aan de Theologische Faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen op Kunst zonder kerk, een onderzoek naar moderne Nederlandse kunst en religie. Sinds 2000 werkt hij als zelfstandig kunsthistoricus. Hij is getrouwd met kunsthistorica Hanna Pennock. Ze hebben een zoon (geb. 1996).