"Inspiratiedag 2022"

 

 

INSPIRATIEDAG  Kunst in de Kerk
"Verdiepend en Verbindend"


Voor Kunstcommissies van kerken

 

I.v.m. corona is de Inspiratiedag verplaatst naar
Zaterdag 12 februari 2022

Kerkelijk Centrum in Zeist

 

 

 

 

Ben je lid van een kunstcommissie of wil je graag iets organiseren met kunst in jouw kerk? Kom dan op zaterdag 12 febuari 2022 naar de inspiratiedag Kunst in de Kerk, georganiseerd door het Platform Kerk en Kunst.

 

Inspiratiedag

Wat kun je deze dag verwachten? We hebben een mooi programma samengesteld vol uitwisseling, prikkeling, kunst en ontmoeting. Je kunt meepraten over vragen als: wat heb je op het oog met kunst in de kerk? Hoe betrek je de gemeente bij activiteiten? Hoe kun je God aanwezig stellen met kunst? Jouw inbreng is dus belangrijk, maar daarnaast kun je ook luisteren naar een prikkelende presentatie over kunst in de kerk, meedoen aan workshops, lachen bij het cabaret, kunstenaars ontmoeten en nog veel meer. Kunst in de kerk werkt verbindend en verdiepend en dat willen we graag op deze dag met jou delen.

 

Platform Kerk en Kunst

Na een aantal jaren symposia en exposities te hebben georganiseerd, vindt het Platform Kerk en Kunst het nu tijd om iets te doen voor kunstcommissies. Een enquête onder meer dan 60 kunstcommissies leerde ons dat kunst vooral de geloofsbeleving ondersteunt en dat men graag in contact zou komen met andere kunstcommissies. Met de uitslag van de enquête in de hand, hebben we een programma opgesteld.

 

Programma

10.00 uur: Inloop met koffie
10.30 uur: Opening
10.45 uur: Actieve werkvorm 1-2-4-all: uitwisseling rondom een stelling
11.05 uur: Presentatie Dr. Joost de Wal, publicist over kunst en kerk
11.30 uur: Actieve werkvorm World Café: uitwisseling in groepjes rondom verschillende vragen
12.30 uur: Lunch, ontmoeting, kunst kijken, markt
13.30 uur: Speeddate met 10 kunstenaars
14.00 uur: Workshops: 1. Bijbelse Kunst maken o.l.v. Elisabeth Baron. 2. Kunst in diverse liturgische vormen o.l.v. Ds. Klaas Holwerda. 3. Het Kunstgesprek doen! o.l.v. Ds. Geertje de Vries. 4. Handboek voor Kunst in de Kerk o.l.v. Drs. Anikó Ouweneel. Je kiest 1 workshop.
15.00 uur: Prikkelend muzikaal cabaret met Matthijn Buwalda
15.30 uur: Terugblik op deze dag en hoe nu verder
16.00 uur: Afsluiting met koffie, nababbel

Locatie

De Inspiratiedag vindt plaats in het Kerkelijk Centrum in Zeist. 
De Clomp 33 - 02.

We vinden in deze centraal gelegen kerk een onderkomen voor alle activiteiten, waarbij we ons kunnen houden aan de RIVM-maatregelen rondom corona.

Er is gratis parkeergelegenheid. Het OV is op loopafstand.

 

 

 

 

Wat je verder nog moet weten

Omdat we graag zoveel mogelijk kunstcommissies de gelegenheid willen geven om aan deze dag deel te nemen, stellen we een maximum in van 2 personen per kunstcommissie.

 

Meenemen

Wil je als afgevaardigden van je kunstcommissie iets van jullie activiteiten laten zien op de Inspiratiedag? We zijn aan het kijken naar een manier om dit te doen. Bijvoorbeeld het projecteren van jullie activiteiten op een wand. Later meer.

 

Kosten en Aanmelding

De deelnamekosten zijn € 49,95 pp. Dit is inclusief koffie/thee en lunch. 

Je kunt je hier AANMELDEN & BETALEN >>

 

Nieuws

Kijk voor nieuws over deze dag op de speciale Nieuwspagina >>

 

 

Meer info:

 

Dr. Joost de Wal

Dr. Joost de Wal (1960) werkt als gastconservator, publicist, redacteur, vertaler en adviseur op het terrein van de moderne beeldende kunst. Zijn klanten zijn musea, het Rijk, culturele en kerkelijke organisaties, uitgevers, kunstenaars en particulieren. Kwaliteit en maatwerk staan bij hem voorop.
Zijn specialisme is de relatie tussen hedendaagse kunst en religie, en tussen kunst en kerk, in een seculiere cultuur. Met studio frederik de wal initieert, redigeert en bezorgt hij hoogwaardige publicaties in kleine oplagen onder de naam GEBR. DE WAL.

Joost de Wal studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In 1999 promoveerde hij aan de Theologische Faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen op Kunst zonder kerk, een onderzoek naar moderne Nederlandse kunst en religie. Sinds 2000 werkt hij als zelfstandig kunsthistoricus. Hij is getrouwd met kunsthistorica Hanna Pennock. Ze hebben een zoon (geb. 1996).

 

Matthijn Buwalda

Matthijn Buwalda (1983) is liedschrijver en zanger. Hij heeft sinds 2006 verschillende cd's uitgebracht en door heel Nederland concerten en voorstellingen gegeven. Zijn eerste albums bevatten liederen die ontstaan zijn vanuit zijn kerkelijke achtergrond.
Vanaf het album Matthijn in het klein (2012) verlegde Matthijn zijn aandacht van kerkliederen naar Nederlandstalige luisterliedjes. Zowel muzikaal als tekstueel balanceren zijn werk ergens tussen kleinkunst en nederpop. De kerkzalen werden steeds vaker afgewisseld met theaters. Deze lijn zette zich door op de cd's Auto met Chauffeur (2013), Straks, als ik geen pijn meer doe (2014), Lichtjes in de Mist (2016) en Hotel De Hoop (2017). De titelsong van Lichtjes in de Mist is een duet met de Nederlandse zanger Stef Bos. Al deze albums werden vergezeld door een theatertour door Nederland.
Naast zijn werkzaamheden binnen de muziek is Matthijn actief als columnist en als (lied)schrijver voor andere artiesten.

 

Workshops:

1. Bijbelse Kunst maken o.l.v. Elisabeth Baron
In deze workshop ga je praktisch aan de slag. Aan de hand van een Bijbels thema maak je een kunstwerk. Stil zijn bij de Bijbeltekst Mattheus 5: 14 Jullie zijn het licht voor de wereld, die dient als inspiratie voor deze dag en voor het maken van een kunstwerk. Elisabeth Baron is kunsthistoricus en kunstenaar en zeer ervaren in het geven van creatieve workshops. Door haar methode kom je op je eigen beeldende spoor.
Dit is een voorbeeld van hoe je in je eigen gemeente een praktische workshop rondom de Bijbel kunt geven.

2. Kunst in diverse liturgische vormen o.l.v. Ds. Klaas Holwerda
In deze workshop neemt Ds. Klaas Holwerda je mee langs het gebruik van kunst in de liturgie van een kerkdienst, vesper of samenkomst. Als voormalig voorganger van de Nassaukerk in Amsterdam, was hij betrokken bij een groot aantal kunstvespers en andere kunstprojecten. 
Deze workshop geeft handreikingen voor hoe je zelf kunst een plek kunt geven in de liturgie.

3. Het Kunstgesprek doen! o.l.v. Ds. Geertje de Vries
In deze workshop ga je o.l.v. Ds. Geertje de Vries kunst bespreken. Je kunt hierbij kiezen uit het werk dat verschillende kunstenaars op de Inspiratiedag presenteren. Ds. Geertje de Vries is gepromoveerd op het gebruik van kunst als middel in de religieuze opvoeding, met name de catechisatie. Zij heeft o.a. een vragenlijst ontwikkeld waarmee je de kunst tot je kan laten spreken. Deze vragenlijst is de leidraad voor het kunstgesprek.
Met dit kunstgesprek krijg je ideeën aangereikt om kunst in jouw kerk te bespreken.

4. Handboek voor Kunst in de Kerk o.l.v. Anikó Ouweneel
In deze workshop zal mede-redacteur van het Handboek voor Kunst in de Kerk, Drs. Anikó Ouweneel, dit boek bespreken. Het is enkele jaren geleden uitgekomen en staat boordevol tips en achtergronden rondom kunst in de kerk. Anikó Ouweneel is o.a. kunsthistoricus en curator. 
Met deze workshop raak je geïnformeerd over het Handboek en krijg je meteen ideeën aangereikt. Het Handboek zal met korting te koop zijn op de Inspiratiedag.

 

 

 

Actieve Werkvormen:

De gespreks-werkvormen 1,2,4 - all en World Café zijn ontwikkeld door The Art of Hosting - "conversations that matter". Het principe is dat een ieders inbreng zinvol is en een plek kan hebben. Op deze Inspiratiedag gebruiken we deze werkvormen om de visie, kennis en ervaringen van de kunstcommissies met elkaar te verzamelen en uit te wisselen. 

 

Deelnemende kunstenaars

Platform Kerk & Kunst nodigt 10 kunstenaars uit om hun werk te presenteren en aan de speeddate deel te nemen. Er is dus geen vrije inschrijving voor deze dag. De 10 kunstenaars worden later vermeld op deze plek.