Expositie 2019: Zachte Krachten

Na symposia in Doorn (Zonder beelden sprak hij niet), Amsterdam (Helend en Medelend) en Culemborg (Schuren & Scheppen), en de exposities in Apeldoorn (Hemel & Aarde), Zwolle ((N)ergens Thuis) en Dordrecht (Van Letter tot Leven), organiseert het Platform Kerk & Kunst in het najaar van 2019 opnieuw een expositie, in de mooie, historische St. Joriskerk in Amersfoort.

Zachte Krachten
Het thema van de expositie is Zachte Krachten zullen zeker winnen. Dit thema is ontleend aan een zin uit een gedicht van Henriëtte Roland Holst: de zachte krachten zullen zeker winnen. In een wereld waarin juist de harde machten en krachten zo op de voorgrond treden, willen we aandacht geven aan het revolutionaire geluid van Jezus. Hij predikte in de harde, Romeinse maatschappij hele andere begrippen dan geweld en het recht van de sterkste. Ook nu nog zijn deze begrippen uiterst relevant. Denk aan zachtmoedigheid, vrede, liefde, vergeving, ontferming, verzoening, barmhartigheid en compassie. Het vergt moed om zo'n tegengeluid te geven in een geharde maatschappij waarin haat gemeengoed kan zijn. Sommige mensen hebben in navolging van Jezus voor het uitdragen van de zachte krachten gekozen tot de dood erop volgde. Zoals Martin Luther King en Dietrich Bonnhoeffer.

Joriskerk Amersfoort
Na een goed ontvangen expositie vorig jaar in de Wilhelminakerk in Dordrecht, kijken we nu uit naar de expositie in de Joriskerk in Amersfoort. Deze prachtige, middeleeuwse kerk in het centrum van Amersfoort opent dit jaar van mei tot in oktober haar deuren voor bezoekers. Ook dit jaar verwacht de Joriskerk veel bezoekers tijdens deze zomeropening.

In 2019 is het 400 jaar geleden dat Johan van Oldebarnevelt werd gedood na een conflict met prins Maurits. Hij werd het slachtoffer van een machtsstrijd. Een link met het thema van onze expositie is snel gelegd. Van Oldebarnevelt werd geboren in Amersfoort. Daarom wordt dit jaar veel aandacht besteed aan deze bijzondere inwoner die veel heeft betekend voor Nederland.

Expositie
De expositie zal plaatsvinden van 27 augustus t/m 26 oktober 2019. Openingstijden zijn: dinsdag t/m zaterdag van 11.00 - 17.00 uur en zondag van 14.30 - 17.00 uur. Kunstenaars uit het hele land worden weer uitgenodigd om kunst te maken dat aansluit bij het thema (zie de pagina met informatie voor kunstenaars). In voorgaande jaren ging het om een deelname van tussen de 35 en de 65 deelnemers, afhankelijk van de beschikbare ruimte. De deelnemende kunstenaars worden na 29 juni vermeld op de website.

Aansluitend bij het thema wordt op zaterdag 7 september een symposium georganiseerd. Dit is tevens de opening van de expositie. Zie hiervoor de pagina over het symposium >>

Houdt de website in de gaten voor meer informatie!