Expositie 2019: Zachte Krachten

 

 

 

 

Na symposia in Doorn (Zonder beelden sprak hij niet), Amsterdam (Helend en Medelend) en Culemborg (Schuren & Scheppen), en de exposities in Apeldoorn (Hemel & Aarde), Zwolle ((N)ergens Thuis) en Dordrecht (Van Letter tot Leven), organiseert het Platform Kerk & Kunst in het najaar van 2019 opnieuw een expositie, in de mooie, historische St. Joriskerk in Amersfoort.

Zachte Krachten
Het thema van de expositie is Zachte Krachten zullen zeker winnen. Dit thema is ontleend aan een zin uit een gedicht van Henriëtte Roland Holst: de zachte krachten zullen zeker winnen. In een wereld waarin juist de harde machten en krachten zo op de voorgrond treden, willen we aandacht geven aan het revolutionaire geluid van Jezus. Hij predikte in de harde, Romeinse maatschappij hele andere begrippen dan geweld en het recht van de sterkste. Ook nu nog zijn deze begrippen uiterst relevant. Denk aan zachtmoedigheid, vrede, liefde, vergeving, ontferming, verzoening, barmhartigheid en compassie. Het vergt moed om zo'n tegengeluid te geven in een geharde maatschappij waarin haat gemeengoed kan zijn. Sommige mensen hebben in navolging van Jezus voor het uitdragen van de zachte krachten gekozen tot de dood erop volgde. Zoals Martin Luther King en Dietrich Bonnhoeffer.

Joriskerk Amersfoort
Na een goed ontvangen expositie vorig jaar in de Wilhelminakerk in Dordrecht, kijken we nu uit naar de expositie in de Joriskerk in Amersfoort. Deze prachtige, middeleeuwse kerk in het centrum van Amersfoort opent dit jaar van mei tot in oktober haar deuren voor bezoekers. Ook dit jaar verwacht de Joriskerk veel bezoekers tijdens deze zomeropening. 

In 2019 is het 400 jaar geleden dat Johan van Oldebarnevelt werd gedood na een conflict met prins Maurits. Hij werd het slachtoffer van een machtsstrijd. Een link met het thema van onze expositie is snel gelegd. Van Oldebarnevelt werd geboren in Amersfoort. Daarom wordt dit jaar veel aandacht besteed aan deze bijzondere inwoner die veel heeft betekend voor Nederland.

Expositie
De expositie zal plaatsvinden van 27 augustus t/m 26 oktober 2019. Openingstijden zijn: dinsdag t/m zaterdag van 11.00 - 17.00 uur. Er nemen ruim 40 kunstenaars deel aan de expositie. Met schilderijen, tekeningen, fotografie, beelden, objecten, installaties en video.

 

Uitzonderingen op de openingstijden

Op de volgende data en tijden is de expositie niet te bezoeken:

 

September:

-           17 – 09 van 11.00 uur – 17.00 uur             ( Preekfestival )

-           19 – 09 van 14.00 uur – 17.00 uur            ( huwelijk )

-           27 – 09 van 11.00 uur – 17.00 uur             ( Congres Erfgoedgemeenten ) 

-           28 – 09 van 14.00 uur – 17.00 uur             ( Relatiebijeenkomst Edukans )

 

In oktober is geen openstelling St.-Joriskerk mogelijk voor publiek:

-          Zaterdag 5 oktober van 14.00 uur – 17.00 uur

-          Woensdag 9 oktober van 14.00 uur – 17.00 uur

-          Zaterdag 12 oktober van 11.00 uur – 17.00 uur

-          Vrijdag 25 oktober van 14.00 uur – 17.00 uur

 

Aansluitend bij het thema was er op zaterdag 7 september een symposium. Dit was tevens de opening van de expositie. Zie hiervoor de pagina over het symposium >>

 

Houdt de website in de gaten voor meer informatie!