Symposium 2024: Zoals een mantel om mij heen geslagen

Op 5 oktober 2024 organiseerde het Platform Kerk & Kunst samen met de Jacobikerk in Utrecht, het symposium Zoals een mantel om mij heen geslagen. Het was tevens de opening van de gelijknamige expositie.

De titel is afkomstig uit een liedregel van Huub Oosterhuis en het thema was echt contact en compassie. Als tegenhanger voor het massale online contact en eenzaamheid.

Op deze pagina een terugblik met foto’s. 

Beeldend kunstenaar Wout Herfkens vertelde over zijn indrukwekkende project Jesus à l’ Hôpital, waarbij hij afgedankte crucifixen verbindt en in een bedje legt.

Hij vertelde over zijn innerlijke motivatie om de beelden te verzorgen.

De beelden worden gebruikt in het pastoraat.

In zijn presentatie heeft Wout Herfkens een persoonlijke visie naar voren gebracht t.a.v. Christus, die voor het Platform controversieel is. Vanuit het publiek werd hier constructief op gereageerd met vragen die zowel respect betoonden aan de spreker als dat zij wezen op Bijbelse waarden t.a.v. de verlossing en opstanding door Christus.

Beeldend kunstenaar Marjan Beuker vertelde over de community-art projecten die ze mede organiseerde. Een mooie serie aan inspirerende projecten kwam langs. Haar motivatie voor de projecten komt o.a. voort uit haar overtuiging dat God van alle mensen houdt en dat je er mag zijn zoals je bent. De community-art projecten verbinden en laten je tot z’n recht komen. 

Voormalig staatssecretaris voor de CU en voormalig wethouder van Utrecht, Maarten van Ooijen, opende de expositie. Na een korte inleiding opende hij samen met voorzitter van het Platform, Jolien van der Velde, letterlijk de deuren naar de expositie. 

De expositie bestaat uit 16 kunstwerken en is tot eind december te zien in het Noorderkoor van de Jacobikerk in Utrecht.

Beeldend kunstenaar Jelle Korevaar, kinetisch kunstenaar, vertelde over zijn ontwikkeling in de motivatie voor zijn kunst. Begon hij met zijn projecten om mensen hun keuzes te doen veranderen en de wereld te verbeteren, uiteindelijk kwam hij erop uit om zelf om te zien naar kwetsbare mensen en met hen samen te werken in zijn kunst. Een ontroerende presentatie.

Aansluitend aan zijn presentatie reikte Jelle de WingAward uit aan kunstenaar Johan Muis. Op de selectiedag voor de expositie won hij deze wisselprijs, die werd toegekend door de daar aanwezige kunstenaars. Het is dus een prijs van collega’s. 

Johan zong vervolgens het eerste couplet van het lied van Huub Oosterhuis, waar de titel van het symposium en de expositie aan is ontleend.

Beeldhouwster en kunstdocent Marijke Bolt begeleidde in haar workshop ca 16 deelnemers in het maken van een voelbeeldje met keuze uit verschillende steensoorten. Het voelen en aanraken past bij het thema van het symposium: echt contact. De workshop verliep in een mooie sfeer, met waardevolle gesprekken.

Kunteducator en kunstenaar Grady van den Bosch, begeleidde een enthousiaste groep van 15 deelnemers in de workshop volgens de methode Art-Based Learning. Na een plenaire inleiding kregen de deelnemers verschillende opdrachten bij een kunstwerk uit de expositie, dat ze zelf uitkozen. Zo ontstond a.h.w. een dialoog met het kunstwerk. Dit leverde hele persoonlijke ervaringen op in een open sfeer.

Beeldend kunstenaar Marjan Beuker begeleidde twee kleine groepen in het gezamenlijk tekenen op een stuk papier in de vorm van een mantel. De deelnemers vulden elkaar aan. Een betrokken sfeer. 

Marjan heeft veel ervaring met community-artprojecten, waarover zij in het ochtendprogramma een presentatie gaf.

Ds. Klaas Holwerda leidde een pastoraal gesprek rondom het project van Wout Herfkens. Een liefdevol verzorgd en in bed gelegd crucifixbeeldje was de aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan. Er werden persoonlijke lagen aangeraakt.

Bij legerpredikant Charissa Meeuwenoord werd gewerkt vanuit Bibliodrama. De titel van het symposium en dus de eerste zin uit het lied van Huub Oosterhuis: Zoals een mantel om mij heen geslagen, was het vertrekpunt, voor het samen in een veilige sfeer, fysiek ervaren van het thema. 

Bij de expositie was een meet & greet met verschillende kunstenaars. De gesprekken gingen de diepte in.

Het kunstwerk van Gert Fris is interactief en met verschillende aanwezigen werd ervaren hoe zijn 16 meter lange mantel de gemeenschapszin kan ondersteunen.

Tijdens de plenaire afsluiting, nodigde dagvoorzitter Jolien van der Velde, Marjan Beuker uit om het resultaat van haar workshop te delen. Er was gezamenlijk getekend op een mantel, die vervolgens in rode ecoline was gedoopt. Marjan gaf elke deelnemer een stukje van de mantel mee.

Helemaal aan het eind van het programma sloot Ds. Klaas Holwerda af met het samen zingen van een canon. Al gauw klonk er een 3-stemmig: Wees gezegend, waar je ook heen gaat, wees gezegend. Al wandelend richting de koffie zongen de aanwezigen dit elkaar toe. Een prachtig muzikaal en warm ervaren afsluiting. 

Bij de koffie was er ruimte voor ontmoeting, voor de boekentafel en natuurlijk ook om de expositie verder te bekijken.