Symposium Zachte Krachten 2019

In 2019 organiseerde het Platform een symposium met een thema dat was geïnspireerd op een gedicht van Henriëtte Roland Holst: “De zachte krachten zullen zeker winnen”. O.a. de Bijbeltekst “zalig de zachtmoedigen…” uit de zaligsprekingen kreeg hierin een plek. Locatie was de historische St. Joriskerk in Amersfoort. Het thema verwees ook naar de herdenking in Amersfoort van de executie van Johan van Oldenbarnevelt.

Sprekers waren:
Rikko Voorberg, theoloog en kunstenaar: over de noodzaak van kunst in een helende samenleving
Lora Kremer, zendelinge: over de kracht van vergeving na een brute overval
Muziek:
Gerald Troost

Workshops o.a.:
Rietje Bakker, coördinator kunst bij IJM (International Justice Mission): hoe draagt kunst bij aan de missie van IJM?
Arend Maatkamp, graffiti-kunstenaar: zelf graffiti-kunst maken bij het symposiumthema
Deborah Dijkstra, communicatiedeskundige: hoe gebruik je als kunstenaar social media?

Het symposium was tegelijk de opening van de gelijknamige expositie. Burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius verrichtte de opening en Joyce de la Croix, voorzitter Mondriaanhuis in Amersfoort lichtte als voorzitter van de ballotagecommissie de selectie toe.”

(Foto’s: Dirk Walraven)

Spreker Rikko Voorberg liet o.a. deze video zien, van een van zijn projecten.
Onder de video het bijbehorende bijschrift.

“Op BackFire, het community-art onderdeel van ArtZaanstad stond de BiechtTafel. Ieders biecht werd in de tafel geslagen, omdat het zo zonde is dat we met de kerk ook de plek hebben weggegooid waar we onze shit neer kunnen gooien en iemand de officiele taak had om ons te vergeven. Met de BiechtTafel keert de publieke plek van falen terug en met het lezen van andermans biechten valt er een last van de schouder. Aan het eind een viering met royale wijn, ter vergeving, verzachting en verzoening – zo je wilt. Film: Linda Zwart, Tafel: Dirk Sonneveld”

No comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *