Verslag Symposium Zachte Krachten 2019

Hieronder een fotoverslag met korte toelichtingen bij de onderdelen, met links
(Foto's: Dirk Walraven, Merie van Zandwijk - Rijnberk en Grady van den Bosch)

Annet van Goor, de coördinator van de St. Joriskerk, leidde het symposium in. Ze vertelde op welke manier het symposium en de expositie passen in het programma van de St. Joriskerk en aansluiten bij het Johan van Oldebarnevelt-jaar in Amersfoort.

De burgemeester van Amersfoort, Lucas Bolsius, opende het symposium. Hij ging in op het thema. Hij nam het "eerste" exemplaar van de catalogus van de expositie in ontvangst en met het onthullen van het informatiebord van de expositie, samen met voorzitter van het Platform, Roel Ottow, was ook de expositie geopend.

Zanger Gerald Troost verbond zijn liedjes aan het thema Zachte Krachten en wisselde met zijn songs de sprekers af. Zijn gevoelvolle muziek weefde de onderdelen van het ochtendprogramma aan elkaar en bracht sfeer.

Klik hier voor de website van Gerald Troost

Rikko Voorberg (theoloog, kunstenaar, activist) verbond kunst aan theologie met een inspirerend filmpje. En hij toonde enkele van zijn eigen projecten. Kunst maakt zachte krachten tastbaar.

Klik hier voor de video: Art Made Flesh
Klik hier voor de video: Biechttafel
Klik hier voor de audio van Rikko's bijdrage (volgt)

Lora Kremer (zendelinge en spreekster) getuigde van haar weg met God, nadat bij een roofoverval haar man was vermoord en zijzelf was verkracht. Zij eindigde haar indrukwekkende presentatie met de bevestiging dat de Zachte Krachten zullen winnen!

Klik hier voor de website van Lora Kremer

Joyce de la Croix, voorzitter van de selectiecommissie van de expositie, lichtte haar ervaringen met de selectie toe. Aan het eind van haar betoog reikte zij de Wing Award uit aan kunstenaar Edo Hebinck. De prijs wordt toegekend door de collega-kunstenaars die deelnemen aan de expositie.

Dagvoorzitter Jolien van der Velde bedankte de sprekers met bloemen, verzorgd door Merie van Zandwijk en eindigde met een Franciscaner zege. Voorzitter Roel Ottow sprak een gebed uit voor de lunch.

Tijdens de lunch was er uitgebreid ruimte voor ontmoeting en was er gelegenheid om met de sprekers door te praten over hun bijdragen.

Ook alle ruimte om de expositie te bekijken en verschillende kunstenaars te ontmoeten.

Diverse organisaties presenteerden zich op de "markt".

In de middag waren er twee ronden met workshops:

Een stadswandeling o.l.v. gids Jan Niessen, langs belangrijke plekken van Johan van Oldebarnevelt en het Mondriaanhuis.

Grafitti: o.l.v. grafitti-kunstenaar Arend Maatkamp

Filmbespreking van "Babette's Feast", o.l.v. Henk Reitsema (L'Abri)

Een presentatie van het belangrijke werk van de organisatie IJM (International Justice Mission) in de kindslavernij wereldwijd. En daarbinnen het werk van IJM Expressions for Justice, de artistieke poot van IJM. Coördinator Rietje Bakker vertelde op welke manier kunst wordt gebruikt om aandacht te vragen voor het onrecht van kindslavernij.

Deborah Dijkstra, deskundige op het gebied van Social Media, gaf een workshop over het gebruik van Social Media als kunstenaar.

Na de workhops bood de St. Joriskerk een orgelconcert aan. Daarna was er nog volop de gelegenheid om de expositie te bekijken. De expositie is nog tot 26 oktober te zien. Welkom!

Platform Kerk & Kunst inspireert met de expositie en het symposium graag kerken als het gaat om hedendaagse kunst in de kerk.