Rustplaats in de Bovenzaal - Marijke Snoek

Kunstwerk van de maand – Uitgezocht en besproken door Grady van den Bosch 

Rustplaats in de Bovenzaal

Gewoonlijk ben ik vooral gecharmeerd van abstracte en conceptuele kunst. Maar voor het kunstwerk van de maand mei heb ik een figuratief schilderij uitgekozen. Dit werk van Marijke Snoek is grotendeels geschilderd in de bovenkamer van de Broederkerk in Kampen. O.a. vanwege de mooie lichtval.

Ogenschijnlijk is het een vrij willekeurig stilleven met een man met een koffer. Zonder de diepere betekenis is het al een prachtig spel van vorm, kleur en vooral licht en schaduw. En van het ritme van vensterglazen en de stoelen. En dan die mysterieuze man.

Maar dan kijken we wat beter. De stoel rechts is van goud en er staat INRI op. Dit is een directe verwijzing naar Jezus. Om de tafel staan 12 stoelen. Dit werk neemt ons mee naar het laatste avondmaal. We zien het vaatwerk op de tafel. Staat alles klaar om te beginnen? Of is iedereen net vertrokken?

De mysterieuze man heeft een koffer. Ik denk aan alle mensen die Jezus uitnodigt aan de maaltijd van de Heer. Je gaat er niet met lege handen weg. Je krijgt leeftocht mee: brood en wijn en een eeuwig leven met Christus. Bij de tafel van Christus ga je niet onopgemerkt voorbij. Je mag aanschuiven, deelnemen. De titel zegt het al: het is een rustplaats. Misschien is de wat achteruitgeschoven stoel wel een uitnodiging om te gaan zitten. Neemt eet en drink dit tot mijn gedachtenis. Jij ook.

Rustplaats  in de Bovenzaal
Marijke Snoek
Ca 130 x 210, olieverf op doek, 2018