Opstanding - Marc de Klijn

Kunstwerk van de maand
Uitgezocht en besproken door Leen La Rivière

Opstanding

Hoe komt het schilderij OPSTANDING in mijn kerk (de Pelgrimsvaderskerk te Delfshaven, Rotterdam) terecht? Daar zit een heel verhaal aan vast…  Het begon in 1989. Ik was als consultant en kenner van de huidige cultuur gevraagd om een groepje predikanten bij te spijkeren. Dat werd een interessante middag. Eén van die predikanten beklaagde zich dat de Opstanding van Jezus zo moeilijk uit te leggen viel. Ik betoogde dat dit wel degelijk in eigentijdse cultuur idiomen over te dragen was. Het resultaat was dat jaar The Passion van de Engelse singer-songwriter Adrian Snell en uitgevoerd als groot modern muziektheater spektakel met acteurs, zangers, dansers, band en klein orkest, etc. (Die CD is nog steeds de moeite waard). En aan kunstschilder Marc de Klijn werd  in dat jaar de opdracht gegeven om de Opstanding in een eigentijds idioom te schilderen. (En dat is het werk dat in de kerk hangt).  Onze voormalige dominee Hans van Dolder was eens te gast in ons Continental Art Centre, waar de Opstanding hing. En hij vroeg of in de tijd rond Pasen dat schilderij niet in de kerk kon hangen als een moderne ‘verkondiging’. Aldus geschiedde. En sinds die tijd hangt het schilderij in de kerk. En het blijkt heel missionair te werken. Ik kom regelmatig in het land mensen tegen, die als toerist onze kerk bezoeken en als ze horen dat de Pelgrimsbaderskerk mijn thuiskerk is, gaan ze gelijk praten over dat bijzondere schilderij… Het maakt onze kerk een  beetje missionair…

In een lijstje ernaast hangt de betekenis: Het ONDERSTE deel van het schilderij is horizontaal gericht, het is aards en is dus in ‘aarde’ kleuren weergegeven. Men kan in de strakke vormen het graf ontdekken, waaruit Jezus is opgestaan. In dit horizontale is eigenlijk geen ‘leven’.

Daar tegenover staan de verticale vormen van het BOVENSTE deel van het schilderij. Hier is licht en kleur en leven, welke begint met de ronde bloesemvorm in het centrum. Deze volmaakte ronde vorm maakt zich los van de aarde, breekt uit het horizontale en brengt leven voort, zichtbaar in groene vegetatie, maar ook in aanduidingen van huizen, woongemeenschappen. Door deze doorbraak verandert het landschap in een heldere groei-beweging, welke in verbinding staat met de Schepper van hemel en aarde. Het vertikale gaat haast dansen met kleur en beweging.

Als je enige tijd in alle rust voor dit schilderij staat en op je in laat werken, dan ervaar je een diepe , feestelijke wedergeboorte (als je een gevoel voor echte kunst hebt).

Marc de Klijn, geboren 1939 studeerde schilderkunst in Basel, Tilburg en Amsterdam. Studeerde af ook als leraar beeldende kunst. Gaf 18 jaar les aan de christelijke hogeschool voor de kunsten te Kampen. Sinds 1976 zelfstandig werkend kunstenaar, actief met acryl, aquarel en gemengde technieken. Maakt tegenwoordig veelal thematisch werk in een seriematig proces, soms in opdracht van particulieren of kerken. Exposities waren op vele plaatsen. Werk ook als bijzondere opdracht voor de NCRV, kerken, uitgevers, particulieren en hogescholen. Was diverse keren gastdocent op het jaarlijkse Chriristian Artists Seminar (www.christianartists.org)

Marc de Klijn is een Messiasbelijdende Jood (hij woont en werkt nu in Israel). In dit schilderij heeft hij getracht om op een nieuwe, abstracte wijze uit te drukken wat de opstanding van Jezus Christus voor hem als kunstenaar persoonlijk betekent.

Dit kostbare museale werk is geschilderd met acryl op papier en dat geplakt op hout. Formaat 180 cm X 190 cm. Ingelijst en voorzien van een beschermde plaat kunstglas. Het werk is ter beschikking gesteld door Christian Artists. Op 24 december 2018 passeerde de notariële akte, waarmee dit schilderij eigendom is geworden van de Pelgrimsvaderskerk, zodat nog hopelijk vele generaties er van kunnen genieten

Opstanding
Marc de Klijn
Olieverf op doek